نماد اعتماد الکترونیکی

logo-samandehi
دستگاه سختی گیر

دستگاه سختی گیر چیست ؟

سختی گیر مرجعی است که داخل آن سیلیس و رزین های تبادل یونی قرار دارد و کار سختی گیری آب که بیتشر به یون های منیزیم و کلسیم مربوط است را انجام می دهد. شکلی که در زیر می بینید لوله کشی مسیر ورودی خروجی ،مسیر تخلیه شستشو، مسیر آب نمک،مسیر احیا می باشد. دسترسی به داخل سختی گیری رزینی توسط دو دریچه یکی در پایین سختی و دیگری در ...

دستگاه سختی گیر چیست ؟

سختی گیر مرجعی است که داخل آن سیلیس و رزین های تبادل یونی قرار دارد و کار سختی گیری آب که بیتشر به یون های منیزیم و کلسیم مربوط است را انجام می دهد. شکلی که در زیر می بینید لوله کشی مسیر ورودی خروجی ،مسیر تخلیه شستشو، مسیر آب نمک،مسیر احیا می باشد. دسترسی به داخل سختی گیری رزینی توسط دو دریچه یکی در پایین سختی و دیگری در بالای سختی امکان پذیر می باشد. سختی گیر (water softener)  دستگاهی است که برای حذف سختی کل آب شامل کلسیم ، منیزیم و برخی کاتیونهای فلزی موجود درون آب سخت استفاده میشود. سختی گیر رزینی با فراهم نمودن محیطی مساعد درون بدنه ای تحت فشار فلزی (گالوانیزه) یا فایبرگلاس (frp) زمینه تبادل یونی را فراهم می نماید.

مفهموم سختی آب به چه معناست؟

تماس آب با مواد آهکی موجود در زمین سبب عوامل سختی زیر زمینی از سختی بیشتری نسبت به آب های سطحی برخوردارند. هنگامی که از آب به عنوان "آب سخت" یاد می شود ،به این معناست که آب مورد نظرشامل مواد معدنی زیادتری نسبت به آب معمولی است. در زبان عامیانه وقتی روی شیرهای آب سفیدک می بندد یا داخل لوله ها مملوء از گچ یا آهک می شود و مسدود می گردد در حقیقت این آب سخت است که سبب این اتفاق می شود.

همانطور که قبلا گفته شد این مواد معدنی غالبا کلسیم و منیزیم هستند. هنگامی که کلسیم و منیزیم بیشتری در آب حل می شوند ، درجه سختی آب افزایش می یابد. منیزیم و کلسیم یونهایی با بار مثبت هستند. به دلیل حضور این یون ها در آب ، دیگر یون های دارای بار مثبت بشدت کمتری نسبت به آبی که فاقد کلسیم و منیزیم باشد در آب سخت حل می شوند.

از این دستگاه میتوان در صنایع مختلف از جمله نساجی، صنایع غذایی،چرم سازی،شستشو،رنگرزی،شستشو،دستگاه های حرارتی و برودتی،تولید بتن،استفاده کرد. آب نرم خروجی از دستگاه سختی گیر دارای مزایای بسیاری از جمله طولانی شده عمر لوله کشی ساختمان ، کف کردن بیشتر تمیزکننده ها و صابون می باشد.

از انواع سختی گیر می توان به موارد زیر اشاره کرد :

سختی گیر فلزی :

سختی گیر فلزی گالوانیزه یا استیل به دستگاهی گفته می شود که جنس بدنه آن استوانه عمودی فلزی (گالوانیزه یا استیل) می باشد. فشار تست مدل فلزی تا 20 بار نیز می باشد ولی فشار کاری تمامی انواع مختلف سختیگرها بین 4 تا 7 بار می باشد. بمنظور تولید بدنه دستگاه نیاز به امکانات خاصی نیست لیکن وجود عدسی زن محدب فلزی در کارخانه تولیدی ضروری می باشد.

سختی گیر رزینی یا رسوب گیر با کمک رزین تبادل یونی با حذف سختی کل آب (TH: Total Hardness) آبی نرم و بدون رسوب تولید میکند. اساساً ، ظرفیت این دستگاهها آب با میزان ظرفیت تبادل مورد نیاز طراحی و ساخته می شود. رزین تبادل یونی تابعی از حجم آبی است که از آن عبور می کند. دیگر پارامترهای مهم در این زمینه سختی آب ورودی و تنظیم دوره استفاده از آب نمک احیاء می باشد.

سختی گیر فایبرگلاس :

سختی گیر فایبرگلاس دستگاهی است که جنس بدنه آن از الیاف فایبرگلاس تنیده شده روی پلی اتیلن تشکیل می شود. یعنی از پلی اتیلن مقاوم سازی شده با الیاف فایبرگلاس (FRP) ساخته شده باشد. فشار تست سختی گیر FRP معادل 14 بار می باشد و فشار کاری حداکثر 6 بار می باشد. رنگ بدنه مدلهای فایبرگلاس معمولاآبی و یا سفید می باشد.

سختی گیر رزینی :

سختی گیر رزینی که در بازار امروزی بسیار متداول است، کاربرد های فراوانی دارد که به منظور گرفتن سختی آب مورد استفاده قرار می گیرد. به طور مثال برای مصارف آشامیدنی ، دیگ های آبگرم ، برج خنک کن و … ساخت این نوع دستگاه با مخازن فلزی و فایبرگلاس امکان پذیر می باشد.

سختی گیر رزینی یا رسوب گیر با کمک رزین تبادل یونی با حذف سختی کل آب (TH: Total Hardness) آبی نرم و بدون رسوب تولید میکند. اساساً ، ظرفیت این دستگاهها آب با میزان ظرفیت تبادل مورد نیاز طراحی و تولید می گردد. ظرفیت رزین تبادل یونی تابعی از حجم آبی است که از آن عبور می کند. دیگر پارامترهای مهم در این زمینه سختی آب ورودی و تنظیم دوره استفاده از آب نمک احیاء می باشد.

سختی گیر رزینی تمام اتوماتیک :

به دستگاهی که بعد از نرم نمودن آب سخت آپشن تنظیم برنامه احیای رزین (با توجه به میزان سختی آب و مقدار مصرف) با استفاده از شیرهای تمام اتوماتیک بدون نیاز به اپراتور را داشته باشد سختی گیر اتوماتیک گفته می شود. قیمت این شیر ها همواره 75 % ز قیمت شیرهای سلو ولو همان انداز بیشتر است.

نمونه های تایوانی آن دارای مقبولیت عمومی بین مهندسین می باشد .می توان گفت که شیر تمام اتوماتیک جریانی نسبت به شیرهای اتوماتیک زمان دار از نظر میزان شستشو و هدر رفت آب، راندمان و صرفه اقتصادی بیشتری دارند.

سختی گیر مغناطیسی :

سختی گیر مغناطیسی، کریستال های کلسیم را خنثی می کند. با ایجاد میدان مغناطیسی بسبب می شود یک جریان القایی ایجاد شده و بر یون های کلسیم و کلسیم کربنات تاثیر می گذارد.  و کریستال های کلسیم را به کریستال های کلسیت آرگونیت تغییر می دهد .

به طور معمول مدل مغناطیسی سختی آب را حذف نمی کند. بلکه باعث می شود تمایل یون ها به رسوب گذاری کمتر شود. پس در صنایعی که نیازمند به حذف سختی آب هستیم از این نوع استفاده نمی کنند.

 

 

 

بیشتر

دستگاه سختی گیر